De Agapanthus komt van oorsprong uit Zuid Afrika, en is een van de vele inheemse plantsoorten die van daaruit naar Nederland werden verscheept.
Agapanthus wordt ook wel Afrikaanse lelie of de ‘bloem der liefde’ genoemd. Deze naam is samengesteld uit de Griekse woorden “Agape” (liefde) en “anthos” (bloem).
Deze schitterende plant is een echte blikvanger als kuip of terrasplant, maar ook zeker zeer geschikt voor in de volle grond.
De bloemen worden vaak gebruikt als snijbloem en zelfs de zaaddozen worden nog wel eens in boeketten gebruikt.

Er zijn ontzettend veel cultivars verkrijgbaar, de een nog mooier dan de ander.
Het is belangrijk om te weten dat er bladhoudende en bladverliezende Agapanthus soorten bestaan. Het al dan niet behouden van het blad heeft invloed op de wijze waarop de plant moet overwinteren.
De ‘bladhoudende’Agapanthus is bij uitstek geschikt als potplant. Omdat de plant in de winter zijn blad behoudt, heeft deze voldoende licht en zo af en toe wat water (1 tot 2 keer per maand, matig) nodig om ervoor te zorgen dat het blad niet geel wordt. In de volle grond zetten is dus niet verstandig omdat afdekken voor de vorst hierdoor geen optie is. Het beste overwinterd u de plant op een lichte en koele (maar wel vorstvrije) plek.
De bladverliezende Agapanthus is beter bestand tegen de vorst (tot -5 graden), en is makkelijker te overwinteren. De eerste paar graden vorst is goed voor de plant, hij krijgt zo een seintje dat het tijd is om in rust te gaan. Het blad sterft vanzelf af en u kunt de plant donker en koel wegzetten en hoeft hier de hele winter niet naar om te kijken. Het is dus ook mogelijk deze plant in de volle grond te zetten en in de winter tegen de vorst af te dekken met bijvoorbeeld een laag stro, oud blad en/of noppenfolie.

STANDPLAATS
De Agapanthus komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, en houdt dan ook van een plekje in de volle zon.
Krijgt de plant niet voldoende uren zon, zal dit ten koste gaan van de bloei.
Ander nadeel is dat de anders zo prachtige rechte stengels schuin zullen groeien omdat zij op zoek zijn naar de zon.
De Agapanthus doet het goed in vrijwel iedere grondsoort, belangrijk is echter dat deze goed waterdoorlatend is. Een Agapanthus houdt niet van ‘natte voeten’.

BEMESTING
Eenmaal per jaar, net na de bloei kunt u meststof toedienen met een NPK-gehalte van 7-14-28, dit geldt voor zowel planten die in de border staan als voor planten die in de pot staan.
Het getal voor Kali is hier het hoogst, dit zorgt voor een goede bloei. (Stimuleert de knopvorming voor het volgende jaar).
Na September geen mest meer geven; de planten gaan dan hun rustperiode in.

Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemstengels verwijderen.
Het blad zal van de bladverliezende soorten vanzelf afsterven, bij de bladhoudende soorten kunt u de gele bladeren verwijderen.
De juiste tijd om de Agapanthus te scheuren is direct na de bloei in September.

Het is een fabel dat de Agapanthus ‘krap in pot’ moet staan.
Er is dan namelijk geen ruimte meer om nieuwe scheuten (en dus bloemen) aan te maken en doordat de pot zo vol zit met wortels zal er weinig grond meer in zitten en zo dus ook een tekort aan voeding ontstaan.